2010. április 30., péntek

Patkolás

Vasalásnak is hívják, kezdődik a pata megfaragásával, minek könnyítése végett a kovácsok gyakran tüzes lapáttal megsütik a patát: de ez hiba, mert az égett szaru porhanyóvá vagyis parázzsá válik. Továbbá arra is kell ügyelni, hogy a nyírről csak a foszladozó szaru távolíttassék el, és hogy a saroktámaszokkal való összeköttetése át ne metszessék. A kovács ezután elkészíti a patkót és felpróbálja, vagyis azt állapítja meg, hogy a patkó mindenütt érintkezik - e a pata hordozószélével. A felpróbálás meleg vagy hideg úton eszközölhető, de rendesen az első eljárást alkalmazzák, vagyis a patkót fekete - meleg állapotban teszik néhány másodpercre a hordozószélre s azután azt nézik, hogy mindenütt egyenletesen érintette - e a szarut. A hideg felpróbálásnál korommal, krétával vagy festékkel kenik be a patkót, s a hordozószélre nyomván, megfigyelik, hogy mindenütt megfesti - e azt. Végre még a patkó fölszögellése következik, minél a kovácsnak arra kell ügyelnie, hogy a húsos részekre ne verje, azaz meg ne nyilalja a lovat.( Pallas nagylexikon)

A patkolás veszélyei

A patkolás egyik célja, hogy megvédje a patát a túlzott kopástól és meggátolja a ló elcsúszását. (Ezenkívül úgynevezett gyógyító patkolást is ismerünk, aminek célja az esetleges patahibák javítása. ) Maga a patkolás civilizációs ártalom, ami szükséges rossznak is tekinthető. A patkó védi a patát a túlzott kopástól, de gátolja a természetes tágulást és összehúzódást is. A pata védelmében érdemes naponta kétszer, és a ló minden munkája után gondosan kikaparni. A patkót kb. hathetente le kell venni, hogy megőrizhető legyen a helyes lábvégtengely. A patkó felhelyezésének két elfogadott módja van. Az egyik a hideg patkolás, a másik a melegen való felhelyezése ( sütése ) a patára. Sütésnél a patkót a vörös izzásnál hidegebben kell feltenni, hogy el ne égesse a szarut. A túlzottan elégetett szaru elmorzsolódik, a patkó meglazul, minősége romlik, de fontosabb ettől, hogy kárt okoz a pataszerkezetben. A pata rossz hővezető, ezért a forró vasat anélkül lehet felhelyezni, hogy a lónak fájdalmat okozna, vagy megsértené a szaru alatt elhelyezkedő érzékeny réteget. A pata fehér vonala viszont nagyon jó hővezető, így komoly károkat okoz, ha a fehér vonalon felszalad a forróság. A forró vassal történő patkolás előnye a pontos felhelyezés és a biztonságos rögzítés, de ehhez pontos, rutinos kézre van szükség. Hideg patkolás esetén a patkót - ahogy nevéből adódik - hidegen rögzítik a patára. A hidegen felvert vasak gyorsabban lazulnak, mert nem illeszkednek olyan pontosan, mint a melegen feltettek. Egyetlen előnye, hogy a patkolás gyorsabb. A patkó felverése közben előfordulhat, hogy a szeg irányt változtat, és a pata érzékeny részét érinti, sérti, nyomja. Ennek jele, hogy a ló elhúzza, elrántja a lábát, ilyenkor a szeget el kell távolítani. A kihúzott szegen elszíneződés, a patán pedig vérzés figyelhető meg. Ilyen elszegelés gyakori a patkolásnak ellenálló, sérült, töredezett patájú lovaknál, de előfordulhat akkor is, ha nagyon elreszelték a pata fali részét, vagy a vasat túl szűkre igazították. Nem ritka ilyen esetben, hogy sántaság csak 12 - 24 óra elteltével jelentkezik. Ha ezt észleljük, minden esetben a munkát végző kovácsot kell értesíteni, hogy a problémát megszüntesse. Patkolás után érdemes a lovat lépésben és ügetésben megvezetni, hogy az esetleges problémára, sántaságra fény derüljön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése