2010. április 6., kedd

A lovak szinei


A ló szőrének színe attól függ, hogy bőre mennyi pigmentet, vagyis természetes festékanyagot tartalmaz. Szinte minden lónak és póninak sötét a bőre, kivéve a fehér jegyek helyén, például a fejen vagy arke. Ezeknek is sötét a bőrük, ami azonban csak az orrtájékon látszik.
Alapszínek
Fekete, pej, sárga és a fakó. Kevert színek a deres, a szürke és a tarka. A korral a lovak színe is változni szokott. A szürke lovak sötét színűnek születnek, majd egyre több fehér szőrszáluk nő, és idővel egészen fehérnek tűnnek. Egyes lábvégeken, ahol a bőr rózsaszínű. Általában amit fehér lónak mondunk, az valójában szüszürkék szőrében időskorukra sötét, általában barna pettyek jelennek meg. Az ilyen lovat szeplős szürkének nevezzük. A fekete, a pej és a sárga színű lovaknál is előfordul, hogy szőrzetükben, sörényükben és farkukban ősz szálak jelennek meg. A pej testén a szőrzet a barna különböző árnyalataiból tevődik össze, a sörény, a farok és a lábvégek feketék. A világos pej szőre világosbarna, sárgás árnyalatú. A sötétpej szőre egész sötétbarna, a hasaalján némi világosabb árnyalattal. A májsárga ló színe sötét gesztenyebarna, s ugyanilyen a sörénye és a farka. A sárgának sok árnyalata van. A farok, a sörény lehet sötétebb vagy világosabb. Az acélszürke ló fekete fedőszőrzetén át elővillannak a fehér szőrszálak. Az aranyfakó ló világossárga fedőszőrzetén a fehér szőrszálak villannak elő. A szeplős szürke világosszürke alapon sötét, általában barna pettyes. Az almásszürke szőrében fekete és fehér kör alakú foltok vannak.
A fekete egész testében fekete, csak úgy, mint a sörénye és a farka. Az egérfakó ló szőre szürke, sörénye fekete. A sárgatarka ló testét barna és fehér színű foltok borítják. A feketetarka ló egész testét fehér és fekete foltok borítják. A párductarka ló fehér szőrét barna vagy fekete foltok tarkítják.
Szemszínek
A lovak szemszínét ugyanúgy, mint a szőrzetükét, a pigment mennyisége határozza meg. Többségükben, mivel a bőrük sötét, barna szeműek. Előfordulnak világos szeműek is, az albínók és néha a tarka lovak esetében, az appaloosa fajtájának pedig mindig kilátszik a szeme fehérje.
Barna szem az írisz sötétbarna, az íriszt körülvevő szemfehérje pedig csak akkor látszik ki, ha a ló ijedt vagy valamiért dühös.
Világos szem lehet világoskék vagy rózsaszínű. A világos szín nem befolyásolja a ló látását. A világoskék szemű lovat csókaszeműnek hívják.
A pata színe
A lovak patájának, vagyis a szarunak a színe összefügg a pata fölött levő szőrzet színével. A sötét szőrű lábakon a pata is sötét, palaszürke színű. A kese lábon a pata világos, viaszsárga színű, amit viaszolt patának neveznek. Az is előfordul, hogy egy lónak különböző színű patái vannak.
A lovak jegyei
A jegyek (csillag, hóka, kesely stb.) az eredeti színtől eltérő (általában fehér), különböző nagyságú és alakú színes foltok a fejen és a lábakon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése