2010. április 3., szombat

A lófélék törzsfejlődésének lépései
1. Eohippus-kb. 60 millió éve,az eocén korban jelent meg.Elülső lábain négy-négy,míg a hátsókon már csak három-három ujja volt.Ujjain a kutyákéhoz hasonló ujjpárnák voltak.(Ezek maradéka a ló lábán látható úgynevezett szarugesztenye vagy szarusarkantyú.)Átlagos magassága 36 cm lehetett.(Több különböző méretű változat is létezett.A legkisebb 25 cm,míg a legnagyobb 50 cm magas lehetett.)Élőhelyei feltételezhetően laza talajú őserdők,iszapos területek és vízpartok voltak.Fogazata alapján lombevő volt,az alacsonyabb cserjék és az aljnövényzet leveleit ehette, de már megjelentek a fűevésre való áttérés kezdeti jelei.Szőrzetének színe nem ismert,de életmódja alapján a tudósok leginkább a szarvashoz hasonló,barna,pettyes bundával képzelik el.
2.Mesohippus és Miohippus-kb.25-40 millió éve az oligocén korban jelentek meg.
A Mesohippus és a valamivel fejlettebb Miohippus két hasonló,és részben egymást követő időben élt ősló volt.Mind a négy lábán három ujja volt,közülük a valamivel vastagabb középsőre nehezedett a legnagyobb súly.Táplálékát kezdetben leginkább puha lombú fák és cserjék hajtásai adták.10-25 millió évvel ezelőtt,a miocén korban az őserdőket szavannák,sztyeppék váltották fel, amihez az állatok úgy alkalmazkodtak,hogy fogazatuk egyre inkább alkalmassá vált a fűfélék fogyasztására,valamint nyakuk megnyúlt,hogy kényelmesen elérjék a füvet.Szemük is megváltozott,a fej oldalára tolódott el,így látóterük megnőtt(bár a binokuláris látómező csökkent),így könnyebben észrevették a közeledő ragadozókat.
3.Mercyhippus- A Miohippusból alakult ki.Még mindig több ujja volt,de már a testsúly nagy része a középső ujjra tevődött.Lábain már pata volt.


Mercyhippus az őskorban
4.Pliohippus-kb. 6 millió éve jelent meg.Az első ősló,melynek minden lábán egy ujj volt és az ujjain már a mai lovakéhoz teljesen hasonló pata volt.

A Pliohippus vélhető kinézete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése