2011. május 28., szombat

Lovas lexikon

Egy értelmező szójegyzék nélkül, még az egyébként egy nyelven beszélő lovasok is gyakran másként értelmeznek egyes kifejezéseket. Edzések vagy nyílt bírálatok, bemutatók során a laikusoknak vagy kezdőknek is nagyobb élményt nyújt ha tudják miről is szól a bírálat. Az alábbiakban közölt lexikon az Egyesült Államok Nemzeti Szövetsége Díjlovagló Bírói Bizottságának javaslata alapján készült. A készítők kiemelt figyelmet fordítottak azokra a kifejezésekre, melyek jelentésében az egyes nyelvek akár árnyalatnyi eltérést is mutatnak.

Aktivitás ( activity )

Energia, életerő, élénkség - különösen a hátulsó lábakra vonatkozóan használjuk. Elsősorban a lépés lendületének meghatározására alkalmazzuk.

Állítás ( Slight Flexion at the Poll )

A nyak oldalirányú ívelése a tarkótól a marig, így a ló kissé oldalra néz. Helyes állításnál a lovas a nyeregben ülve a ló belső szempontját kell hogy lássa aszerint, hogy pl. jobbra vagy balra van állítva.

Átengedőség (Submission )

Feltétele az engedelmesség. Az átengedő lovon a segítségek akadálytalanul tevődnek át és haladnak végig. A ló engedelmes lovasa felé, ami megmutatkozik az állandó figyelemben, az együttműködő készségben és a ló magabiztos felépítésében, mely párosul a harmóniával, a feladatok könnyed bemutatásával és korrekt kivitelezésével, beleértve a megkívánt hajlítás elfogadását, a lovas segítségeire való azonnali és engedelmes reagálást, továbbá a megfelelő egyensúlyt a feladatok végrehajtások során.

Átlépés, túllépés ( Overstep, Overstride, Overtrack )

1. ( Overstep, Overstride, Overtrack ) A ló hátulsó lábát az elülső láb patanyoma elé helyezi le. Az átlépés kívánalom a közép és nyújtott iramok lovaglásánál.
2. ( Crossing ) Lépésben vagy ügetésben végrehajtott oldaljárások, féloldalazás vagy combra való engedés során az elülső és a hátulsó lábak egymás előtti átlépésének, keresztezésének mértékére vonatkozik.

Átmegy a segítség a lovon ( Throughness )

A ló izomzatának rugalmas, felszabadult állapota, amely biztosítja az energia korlátlan áramlását, áttevődését hátulról előre és elölről hátrafelé. Ennek köszönhetően a lovas segítségei szabadon gyakorolnak befolyást a ló minden egyes részére ( pl. a szársegítség hatása végighalad a rugalmas, elengedett izomzatú lovon, áttevődik a hátulsó lábakra, melyekre befolyást gyakorol ).

Beejtett hát ( Hollow Back )

A hát lesüllyed vagy beejti a ló. Okozhatja a hátizmok gyengesége vagy az izom hosszan tartó összehúzódása - hiányzik az izomzat rugalmassága, elengedettsége és a kívánatos lengő hát.

Belelép a patanyomba ( Imprinting: Tracking up )

A hátulsó lábak pontosan az elülső lábak patanyomába lépnek.

Belső oldal ( Inside )

1. Az az oldal, amerre a lónak a feladat végrehajtásához állítva vagy hajlítva kell lennie ( oldalirányban ).
2. A lónak a kör belső oldala felé eső oldala.
Amennyiben a két feltétel nem esik egybe, az első pont az irányadó ( pl. ellenvágta esetében ).

Bizalom ( Confidence )

A ló bátorsága és határozott fellépése a feladatok lovaglása során és a lovasába helyezett bizalom.

Bólogat vágtában ( Rocking, Rocking Horse Canter )

Vágtában a nyak és / vagy az elülső rész túl sokat megy fel és le. Eredményezheti a nem megfelelően tértnyerő mozgás, a hátulsó végtagok nem kielégítő használata, vagy a lovas helytelen befolyása.

Egyenesre állítottság, egyenesség ( Straightness )

1. Párhuzamos elhelyezkedés a kijelölt vonalhoz képest ( pl. a fara sem jobbra, sem balra nem tér el a középvonalról ).
2. A ló testrészeinek egymáshoz viszonyított egyenessége a faroktól a tarkóig ( pl. nem megy el a vállán, vagy nem törik meg tarkóban ).
3. Párhuzamos lovaglás a kijelölt vonalhoz képest ( pl. nem tekereg, nem tér le a vonalról ).

Egyenetlen ( Uneven: Unlevel )

1. ( Uneven ) A lépések hossza nem egyforma.
2. ( Unlevel ) Az egyensúly a mozgás ütemében megbillen valamelyik oldal vagy végtag irányába, a súly egyenetlen eloszlása a két oldal között.

Egyensúly ( Balance )

A ló és a lovas súlyának egymáshoz viszonyított eloszlása az elülső és a hátulsó lábak között ( hosszanti egyensúly ), valamint a jobb és a bal oldali lábak között ( oldalirányú egyensúly ). A ló akkor van jó egyensúlyi helyzetben, ha a súly egyformán oszlik meg a bal és a jobb oldal között és a képzési szintnek megfelelően, hosszanti irányban fokozottan a hátulsó lábakra helyeződik, ami lehetővé teszi, hogy könnyedén lépjen a lovas kezéhez. Az egyensúly elvesztése a súly hirtelen megnövekedését jelenti az elülső részen és/vagy az egyik oldalon.

Elején van, elejére esik ( On the Forehand )

Hosszanti irányban rossz egyensúlyi helyzet: a ló túl sok súlyt helyez az elülső lábakra beledőlve a lovas kezébe és a szárakra.

Elengedettség ( Relaxation )

1. Nyugodt mentális állapot. Szorongástól vagy idegességtől mentes higgadtság.
2. Az izmok feszültségmentessége. Az izmok feszülése alatt itt mást értünk, mint ami szükséges az optimális önhordáshoz, a toló és hordozó erőhöz, a rugalmassághoz szükséges ütemes izom - összehúzódáshoz és - megnyúláshoz és a mozgás folyamatosságához.

Ellenszegülés ( Resistance )

A ló fizikai ellenkezése a lovassal szemben. Nem azonos az engedetlenséggel és azzal, amikor a ló a segítségek alól kivonja magát. Az ellenszegülés lehet pillanatnyi ( pl. durva segítségadás által kiváltott reakció ) vagy folyamatos.

Elmarad a fara ( Lack of Parallelism )

Féloldalazásban vagy combra való engedésben az elülső rész túlzottan vezet, így az elülső és a hátulsó lábak nem lépnek keresztbe és a testsúly alá. Ilyenkor a ló hosszhajlítása többnyire nem elégséges.

Elmegy a vállán, a külső vállára esik ( Falling Over Outside Schoulder )

A ló nincs a lovas helyes segítségein, a külső szár nem tart meg kellőképpen, így a külső vállával kitérve az egyenesre állítottságból a ló kivonja magát a lovas segítségei alól.

Elnagyolt átmenet ( Blurred )

Hiányzik az átmenet tisztasága, kifejezettsége a jármódok vagy egy adott jármódon belüli iramok között.

Elől késik ( Late )

Az ugrásváltásban az elülső láb később ugrik át, mint a hátulsó. Gyakran a kellő mértékű előremenés hiányára vagy a külső és a belső szár funkciójának nem megfelelő elhatárolása okozza.

Előre ( Forward )

Abba az irányba vagy arrafelé, ami a ló előtt van, vagy amerre a ló halad. Az előre szó azt az irányt jelöli, amerre a ló megy és nem azt, ahogyan eljut oda. A többet előre kifejezés nem jelöli pontosan, hogy lendületesebben vagy hosszabb lépésekkel kellene haladni a lónak. Az olyan kifejezések, mint több energiát, több megnyúlást, hosszabb ugrásokat, tértnyerőbben, élénkebb tempót stb. pontosabban fejezi ki, HOGYAN kellene a lónak az előrefelé irányba haladnia. Helyesen abban az esetben használjuk a többet előre kifejezést, amikor például egy féloldalazás vagy egy combra való engedés során túl meredek szögben, túl sokat megy oldalra és nem elégséges az előremenés.

Eltér az egyenesről ( Wandering, Wavering, Weaving )

Tekereg, sodródik, nem egyenes vonalon halad egyik ponttól a másikig.

Emelkedettség ( Elevation, Lift )

1. Elevation: a fej és a nyak által alkotott ív ( beleértve a nyak kiindulópontját is ). Ideális, ha a nyak szabadon emelkedik ki a marból.
2. Lift: alkalmazzák a piaffe - ra és a passzázsra abban az értelemben, hogy milyen magasan, hatékonyan, vállból szabadon emeli az elülső lábakat a ló - akciós emelése a lábaknak.
3. Lift: a tolóerő felfelé irányuló összetevője. Annak mértékét jelöli, mennyire löki el magát a ló a talajtól.

Engedelmesség ( Obedience )

A ló szándékot mutat a lovas által kért feladatok, átmenetek, figurák végrehajtására. Azzal együtt, hogy a ló ellenszegül, vagy valamilyen módon kivonja magát lovasa segítségadásai alól, még mindig lehet engedelmes. ( Pl. a ló bemutathat hibák nélkül, a megadott helyen egy sorozat ugrásváltást annak ellenére, hogy szár mögött van, tarkója megtört, szája nyitott, farkát tekergeti, visszatart, vonakodik tértnyerően előremenni stb. - így végrehajtja a feladatot, de nem feltétlenül átengedő, rugalmas stb. )

Engedetlenség ( Disobedience )

A ló szándékos elhatározása, hogy nem hajtja végre a kért feladatot, vagy olyat tesz, amit nem kérnek tőle ( pl. ellenvágtában átugrik )

Fara magas ( High Behid )

A far ismétlődő, aktív felfelé irányuló kitérése a segítségadások alól. Jellemző vágtában, amikor nem kielégítő a hátulsó lábak tevékenysége és piaffeban, amikor nem megfelelő az öntartás és a keret rugalmassága.

Fara vezet ( Hide quarters trailing )

A kifejezést a párhuzamosság hiányának meghatározására használjuk féloldalazásban vagy combra való engedésben, amikor a ló fara hibásan közelebb lép az elérni kívánt vonalhoz, mint az elülső része.

Feladat ( Movement )

1. Az a mozgássor, amelyet a ló végez.
2. Egy program feladata. Egy díjlovagló program egy meghatározott szakasza, amelyet egyetlen pontszámmal értékelnek a bírók a pontozólapon.
3. Feladat a díjlovaglósportban. Gyakorlat, amit egy patanyomfigura, vonalvezetése, átmenet, a ló helyzete vagy ezek kombinációja határoz meg.

Felső vonal ( Topline, Alignment )

A ló kontúrja a fülektől kezdve a nyaka és a háta teteje mentén a farkáig.

Ferdeség ( Crookedness )

1. A párhuzamos elhelyezkedés hiánya a kijelölt vonalhoz képest ( pl.elferdül, a fara jobbra vagy balra kitér a középvonalon haladva )
2. A ló testrészeinek egymáshoz viszonyított ferdesége a faroktól a tarkóig. ( pl. elmegy a külső vállán, vagy megtörik tarkóban )
3. A lovagolt vonal egyenetlensége ( pl. hullámos, letér az egyenesről )

Feszes/feszesség ( Tense )

1. Az izmok összehúzódása vagy megrövidülése: általában a hosszan tartó összehúzódás megjelölésére használják ( az összehúzódást nem követi az izmok váltakozó megnyúlása és elengedettsége a mozgás ütemében ).
2. Utalhat a ló mentális állapotára: pl. szorongó, ideges. A ló fizikai állapotára utalóan: megfeszül, az izmok tartósan összehúzódnak ( nem nyúlik a kéz után, hiányzik az optimális feligazítottsága és a mozgás folyamatossága megtörik ). A fizikai és a mentális állapot gyakran kéz a kézben járnak.

Félfelvétel ( Half Halt )

Az összeszedettség pillanatnyi növelése, vagy a segítségek egy bizonyos hatása, amely növeli a ló figyelmét és javítja egyensúlyát.

Figura ( Figure )

Lásd patanyomfigura.

Fokozás ( Lengthening )

A lépések vagy az ugrások megnyújtása, a keret tágulása, fenttartva azt az ütemet, mint a munka iramban és megtartva az egyensúlyt.

Habos száj

Lásd rágja a zablát. Jó szájtevékenység eredménye.

Hajlítás ( Bend )

A ló teste a tarkójától a farkáig egyenletes, oldalirányú ívet látszik alkotni. Például a hibás hajlításra: csak a nyakban hajlítva csak a nyak aljánál hajlítva, vagy rossz irányba hajlítva.

Hajlíthatóság, hajlékonyság ( Flexion, Flexibility, Suppleness )

1. Suppleness: rugalmasság: a ló képzettségénél és állapotánál fogva képes arra, hogy a lovas oldalirányú és a hosszanti hajlításokra, valamint a feligazítottság finom szabályozására irányuló segítségeit elfogadja, és a kért feladatot végrehajtsa anélkül, hogy megtörne a mozgás folyamatossága vagy elveszne a megfelelő egyensúly.
2. Flexion: egy ízület hajlékonyságára vagy szabadságára utal ( gyakran használt fogalom például a vállszabadság ) a csontok egymáshoz viszonyított illesztése. A tarkó esetében hosszanti és oldalirányú hajlíthatóságról is beszélünk.

Hamis krágli ( Broken Neckline )

A nyak pozíciója, melyben a nyak kb. elülső harmadában túlzott a hosszanti hajlítás. Ezáltal a nyak túlzottan lehajlik, a tarkó már nem a test legmagasabb pontja és a nyak felső vonala nem egyenletes, finom ívet formál, hanem gyakran megtört.

Határozott átmenet ( Definition )

Az egyenes jármódok vagy egy adott jármódon belüli iramok között mutatott egyértelmű különbség, tiszta elhatárolás.

Hátul késik ( Late Behind )

Az ugrásváltásban a hátulsó láb később ugrik át, mint az elülső. Gyakran a kellő mértékű összeszedettség hiányára vagy a külső és a belső szár funkciójának nem megfelelő elhatárolása okozza.

Hátul terpeszt ( Wide Behind )

A ló hátulsó lábait egymástól távolabb tartva mozog az elülsőkhöz viszonyítva ( kitér a hátulsó lábak aktív tevékenysége alól - ez leggyakoribb piaffe - ban, ügetésekben végrehajtott fokozásokban, vagy állj feladatban hátul terpesztve áll meg ). A mének fokozottan hajlamosak a hátul terpesztésre.

Hátulsó végtagok használata ( Engagement )

A hátulsó lábak ízületeinek és a keresztcsonti ízületek fokozott rugalmassága az alátámasztás pillanatában, ezáltal a far viszonylag mélyebbre süllyed, ültetettebbé válik, az elülső rész pedig kikönnyül, szabaddá válik. A hátulsó lábak arányaiban a súly nagyobb részét hordják. Előfeltétele a tolóerőnek, a hordozóerőnek és a lendületnek. A hátulsó végtagok használata nem azonos a csánk hajlékonyságával vagy a csánk aktivitásával, amikor a hátulsó lábak ízületei sokkal inkább hajlítottak, amíg a láb a levegőben van, mint a talajon az alátámasztás pillanatában. A hátulsó végtagok használata nem is csupán a hátulsó lábak előrefelé, a heveder irányába tett lépésének hossza - ez a hátulsó láb kinyújtása.

Hegyre fel ( Uphill )

A ló hosszanti egyensúlyára utal: a farhoz képest viszonylagosan magasabb az elülső rész. Elsősorban vágtában figyelhető meg.

Hinta

Egy programfeladat - hátraléptetések és előre irányuló lépések töretlen sorozata. A lépések száma meghatározott és a folyamatot többször kell megismételni, majd ezt követi egy előrehaladó átmenet ( pl. ,, 4 lépés hátra, 4 előre, 6 hátra, megindulás összeszedett vágtában " ).

Hosszanti ( Longitudinal )

Hosszanti irányú dimenzió, amely az ellentéte az oldalirányúnak és merőleges rá a ló teste az elejétől a végéig vagy a végétől az elejéig.

Húzza a hátulját ( Dragging, Trailing )

A hátulsó végtagok aktivitásának hiányára utal az előrefelé irányuló mozgásban ( de nem használjuk a combra való engedés vagy a féloldalazás során a párhuzamosság hiányára abban az esetben, ha elmarad a fara ), vagy a hátraléptetésnél jellemző hiba, hogy a ló a hátulsó végtagok aktivitásának hiánya miatt húzza a lábát.

Imbolyog, ingadozik ( Swing, Swinging, Wobbling )

1. Ugrásváltás sorozatban a váll vagy a far az ugrásváltás irányába történő ismétlődő elmozdulása.
2. Bár a ló egyenes vonalon halad, úgy tűnik, egyik oldal egyensúlyi helyzete különbözik a másik oldalától, vagy egyik oldalról a másikra folyamatosan egyensúlyoz.
3. A testsúly egyik oldalról a másik oldalra történő egyensúlyozása, pl. piaffe - ban vagy passzázsban. Ebben az esetben az elülső és/vagy a hátulsó lábak oldalirányban kilépnek a súlypont alól az egyensúly megtartása érdekében.

Ingatja a fejét, szitál a fejével, nem stabil támaszkodás, bizonytalan támaszkodás ( Swinging Head )

A ló orra jobbra - balra mozog - elsősorban ügetésben és vágtában - vagy köröz - általában vágtában. Okozhatja az, hogy a ló nem fogadja el a támaszkodást, vagy a lovas kikényszeríti, durva kézzel igyekszik létrehozni a támaszkodás.

Iram ( Pace )

Az egyes jármódokon belül különböző iramok vannak: összeszedett ( lépés, ügetés, vágta ), munka ( ügetés, vágta ), közép ( lépés, ügetés, vágta ), nyújtott ( lépés, ügetés, vágta ).

Jármód ( Gait )

A ló lábának egymástól különböző, szakaszonként ismétlődő mozdulatai határozzák meg, pl. lépés, ügetés, vágta, poroszka, tölt. A díjlovaglásban három jármódot használunk - lépés, ügetés, vágta.

Kapcsolat ( Connection )

A ló és lovas egyetlen harmonikus egységet alkot, a közöttük oda - vissza lezajló kommunikációban nincs megakadás, megtörés vagy gyengülés. Az energia áramlása nincs korlátozva, a lovas befolyása könnyedén tevődik át a lóra, akadálytalanul halad végig a lovon és vissza a lovasra. A kapcsolatnak három része van: a lovas keze és a ló szája között: a lovas ülése és a ló háta között: a lovas csizmája és a ló oldala között. Lásd még ,, átengedőség ".

Kapkod ( Whipping Up, Cramp High, Snatching, Jerkily Hind Legs )

Az egyik vagy mind a két hátulsó lábra utalóan használjuk: hirtelen, időnként kifejezetten magasra rántja fel a lábát vagy a lábait. Természetellenes mozgás.

Kádencia ( Cadence: Expression )

Az ütem kifejezett hangsúlyozásával, biztos tempóban, lendületesen és rugalmasan mozog a ló. A kifejezést főként az ügetésre használjuk.

Kerek ( Roundness )

1. A ló profilja felső vonalának domborúsága.
2. A lapos mozgás ellentettjeként jellemzi a ló végtagjainak működését vagy a feladatok végrehajtását.

Keresztben vágtázik ( Cross canter : Disunited )

A ló úgy vágtázik, hogy egyik lába vezet elöl, a másik hátul, tehát házul nem a helyes lábon vágtázik.

Keret ( Frame )

A ló orrától a farokrépáig terjedő távolság. A nyújtás vagy az összeszedettség viszonylagos mértéke határozza meg azt, hogy hosszabb vagy rövidebb a megkívánt keret. A lónak a lovas által behatárolt keretet a hátulsó végtagok aktív használatából fakadó lendület által kell kitölteni, a lovas keze sohasem húzhat vissza.

Késik ( Late )

Segítség utáni végrehajtás. A kifejezést ugrásváltásnál használjuk. Késhet az átugrásnál az elülső láb, a hátulsó láb vagy segítség után lehet a teljes végrehajtás.

Kifejezett átmenet ( Defined Transation )

Lásd határozott átmenet.

Kifeszül ( Strung Out )

Az ellenszegülés egy formája, melyben a ló a szár ellen megy, túlzottan kinyújtja a nyakát, túlzottan vonal elé kerül : hiányzik a megfelelő önhordás, a hosszanti egyensúly és a támaszkodás, megfeszíti a tarkóját és a nyakát.

Kimaradt ( Camped, Parked )
A ló hátulsó lábai a test mögött helyezkednek el, nem lépnek a súlypont alá. Leggyakrabban az állj - jal összefüggésben használjuk.

Kinyújtás, megnyúlás ( Reach )

Az elülső végtagok, a hátulsó végtagok és a ló nyakának előrefelé történő kinyújtására utal ( vagy használható ezek közül bármelyikkel kapcsolatban ).

Kirágatás ( Let the Horse Strech on a Long Rein )

A ló fokozatosan keretben előre és lefelé megnyúlik, miközben a szárat a lovas a kezéből puhán kicsúsztatja. Eközben a mozgás üteme és lendülete vagy aktivitása nem változik.

Kirántja a szárat ( Snatching )

A ló hirtelen megrántja a szárakat, megpróbálja kirántani azokat a lovas kezéből. Nem fogadja el a támaszkodást, nem elengedett.

Kivonja magát a segítség alól ( Evasion )

A ló kitér a feladat nehézsége, a pontos végrehajtása vagy célja alól. Gyakran aktív ellenszegülés vagy engedetlenség nélkül történik ( pl. tarkóban megtörik, nyitott száj, hamis krágli, a zablát a nyelve alá veszi stb. ). A ló számos módon kivonhatja magát a zabla hatása alól, ezek mindegyike azt jelenti, hogy kitér a korrekt támaszkodás és a stabil kapcsolat elől.

Könnyedség ( Lightness )

A ló súlypontjának elhelyezkedésére vagy a támaszkodás könnyedségére vonatkozik - az önhordás egyik összetevője.

Közép ( iram ) ( Medium )

Középügetésben és középvágtában a ló enyhén megnyújtott hosszúságú lépésekkel, illetve ugrásokkal halad ( hosszuk az összeszedett és a nyújtott iram lépés és ugráshosszai között van ). Fokozottabb hegyre fel egyensúlyt, több előre és felfelé irányuló tolóerőt és több megnyúlást mutat, mint munkairamban. A középlépés lépéshosszúsága az összeszedett és a nyújtott lépés között van, tiszta átlépést mutat, jó tolóerőt hátulról és jó megnyúlást.

Külső oldal ( Outside )
1. Az ellenkező oldal, mint amerre a lónak a feladat végrehajtásához állítva vagy hajlítva kell lennie ( oldalirányban ).
2. A lónak a pálya vagy a kör középpontjától távolabb eső oldala. Amennyiben a két feltétele nem esik egybe, az első pont az irányadó ( pl. ellenvágta esetében ).

Lebegő fázis ( Suspension - felfüggesztettség )

Ügetésben vagy vágtában az a pillanat, amikor a ló egyetlen lábbal sem érinti a talajt. A lebegő fázis passzázs feladatban a legkifejezettebb.

Lapos ( Sticky, Flat )

A ló nehézkesen mozog, lábait nem emeli el határozottan a talajtól. Földhöz ragadt.

Lendület ( Impulsion, Schwung )

1. ( Impulsion ) Előre felfelé irányuló toló - és hordozóerő, mely a hátulsó lábak használatából eredő energia felszabadulásából ered.
2. ( Schwung ) A hátulsó részből eredő erőteljes előre ható tolóerő, mely átjárja átjárja az elasztikusan lengő hátat és az engedelmesen megnyúló nyakat is.

Lengő hát ( Swinging Back )

A háti szalagok megemelkedése lehetővé teszi a hosszú hátizmok ritmikusan váltakozó összehúzódását és megnyúlását, először az egyik oldalon, majd a másikon. Ez adja a ló mozgásának rugalmasságát és lendületét, illetve engedi a hátulsó lábakból eredő tolóerőt a háton keresztül áttevődni.

Leragad ( Stuck )

Az egyik láb túlzottan sokáig marad a talajon, vagy egyáltalán nem emeli meg, megtörve ezzel a tiszta ütemet. Pl. a röviden hátra arcnál.

Lépés ( Walk )

1. A ló egyik jármódja, mely 4 ütemű mozgás.
2. A ló lábai mozgásának ismétlődő folyamata. Egy lépés akkor ér véget, amikor a ló lábai újra elérik a kiindulási pozíciót. Egy ügetőlépés például magában foglal egy ütemet és egy másik pillanat lebegőfázist. A lépések fokozása arra utal, mennyire tértnyerő a lépés egy teljes szakaszban.

Lötyögő szár ( Slack )

Amikor meglöttyen a szár, megszűnik a korrekt kapcsolat és a támaszkodás a lovas keze és a ló szája között.

Megakad ( Blocked )

A ló izmai pillanatnyilag vagy hosszabb időtartamra összehúzódnak ( nem követi az ütemben történő megnyúlás és ellazulás az összehúzódást ), ezáltal a kapcsolat megromlik. Okozhatja a lovas helytelen befolyása is.

Megperdül ( Pivoting, Swinling )

A ló nem emeli fel lábát a megkívánt ütemben, hanem egy leragadt láb körül, a kívánatosnál gyorsabb ütemben megfordul. Használjuk a piruettel, a röviden hátra arccal, a hátulja körüli vagy az eleje körüli fordulattal kapcsolatban.

Megtört ( Tilting )

A fej megbillenése vagy oldalra hajtása ( mélyebben van az egyik füle ) - mely által a ló részlegesen kivonja magát a segítségek alól. Ezen kifejezés helyett használhatjuk a " tarkóban ferde " kifejezést is.

Merev ( Stiff / Stiffness )

A ló képtelen arra ( szemben az akarat, vagy az együttműködő készség hiányával ), hogy a feladat végrehajtásához megkívánt fokon és módon meghajlítsa ízületeit vagy megnyújtsa izomzatát ( gyakran tévesztik össze a feszességgel és az ellenszegüléssel ). Az edzés elején a ló gyakran merev.

Munka ( iram ) ( Working )

Munkaügetésben és munkavágtában a ló energikusan, de nyugodtan halad az összeszedettség és a középiram közötti lépés vagy ugráshosszal.

Mutogatás ( Goosestepping )

Az elülső végtagok eltúlzott mozgása, amely nem a hátulsó lábak energiájából táplálkozik.

Nem természetes, erőltetett, kényszerített 
 ( Constrained, Forced )

 A lovas a feladatot a ló akarata ellenére hajtja végre, vagy ráerőszakol a lóra egy "képileg" megjeleníteni kívánt állapotot. Nem szükségszerűen jelenti azt, hogy összehúzott, vagy visszafelé van lovagolva ( a ló lehet arra kényszerítve, hogy hajoljon, vagy engedjen a zablának, vagy hogy gyorsan lépjen előre ).

Nyújtás ( iram ) ( Extension )

Nyújtott ügetésben és nyújtott vágtában a ló hegyre fel egyensúlyt tart fenn, az ugrások vagy a lépések maximálisan tértnyerőek a legnagyobb előreható tolóerő és a lehető legnagyobb mértékű megnyúlás által, mely során az önhordás végig megmarad. Nyújtott lépésben a ló minden egyes lépésben a lehető legtértnyerőbben mozog, a legnagyobb előreható tolóerő, a szabad vállak és a lehető legnagyobb mértékű megnyúlás által.

Oldalirányú ( Lateral )

Oldalirányú dimenzió, mely az ellentéte a hosszantinak és merőleges rá. A ló lehet oldalirányban állítva vagy hajlítva, vagy a kifejezés jelölheti a kifejezés irányát.

Önhordás (Self - Carriage )

Olyan állapot, melyben a ló egyenletes puha támaszkodás mellett a hátulsó lábakból eredő energia és a megfelelő háttevékenység révén önmagát hordja anélkül, hogy egyensúlyozna a lovas kezén.

Összehúzott ( Constrieted )

A ló természetes mozgását, könnyedségét, elengedettségét kényszer, visszaható segítségadás vagy az izmok tartós összehúzódása korlátozza. A lovat a lovas kényszeríti, vagy erőszakkal tartja össze, erőszakosan lerövidíti, ami által testileg feszessé válik, a hátulsó végtagok aktivitása lecsökken.

Összeszedettség ( iram ) 
( Collection )

Összeszedett ügetésben és összeszedett vágtában a  ló fokozott hegyre fel egyensúlyt és nagyobb lendületet mutat, mint munkairamban, a vágtaugrások és az ügetőlépések rövidebbek, de emelkedettebbek, mint más ügetés vagy vágta iramokban. Összeszedett lépésben a ló fokozott aktivitással, élénken, céltudatosan halad, rövidebb, de emelkedettebb lépésekkel, mint a középlépésben. Nyaka szabadon emelkedik ki a marból, nagyobb mértékű az önhordása és több súlyt visel a hátulsó lábain, mint más lépésiramokban.

Passzban jár ( Amble )

Az azonos oldali lábak együtt mozognak ( 2 ütemű mozgás ). A lépés komoly ütemhibája, károsodása.

Passzázsszerű ügetés ( Passage - like 
 or Passagey Trot )

Meghosszabbodik az átlós lábpár alátámasztási fázisa az ügetésben, ez egy visszatartással, az előremenésben mutatott bizonytalansággal társul, ami azt a benyomást kelti, hogy a másik átlós lábpár a levegőben rövid időre megáll, illetve a ló habozik.

Párhuzamos hátulsó lábak 
( Propping: Magpie Hop )

A vágta lábsorrendjének hibája. A hátulsó lábak egyszerre érnek talajt, párhuzamosat dobbantanak ( rendszerint a vágta piruett és az ugrásváltás hibájaként fordul elő ).

Patanyom ( Track / tracks )

1. Az egy nyomvonalon haladó lábra vagy lábakra utal ( pl. a ló egyenesen halad ).
2. Oldaljárásoknál használjuk annak meghatározására, hogy a feladat végrehajtása során patanyomon haladnak a ló lábai ( pl. a vállat be feladat 3, a farat be feladat 4 patanyomon hajtja végre ).
3. A pálya fala melletti nyomvonal.

Patanyomfigura ( Figure )

A díjlovagló programok geometriai alkotóelemei, mint a kiskőr, az átlóváltás és a nyolcas. Hibásan felcserélhetően használják a feladattal.

Pozíció ( Position )

1. A lovas testtartása.
2. A ló a feladatban előírtnak megfelelő helyzete ( állítás, hajlítás, párhuzamosság stb. ).

Rágja a zablát ( Chewing 
the Bit )

A ló szájának finom és óvatos mozdulataival foglalkozik a zablával - mutatja az állkapocs mozgékonyságát és elengedettségét, megindul a nyálelválasztás és kellemesen habos lesz a ló szája. Nem összetévesztendő a zabla ropogtatásával vagy a fogak csikorgatásával.

Rosszul izmolt ( Slack )

Kiemelten a ló fölsővonala, a hát és a nyak felső ívének megfelelő izomzatának és kondíciójának hiányosságára utal. A feladatok végrehajtásához nem megfelelő izmoltság hiánya gyakran jár együtt a rossz izomtónussal, a lengő hát hiányával vagy a beejtett háttal.

Rugalmasság,elasztikusság ( Elasticity )

Az izomzat könnyed összehúzásának és megnyújtásának képessége, valamint az ez irányban mutatott hajlandóság. A rugalmas, elasztikus ló azt a benyomást kelti, hogy lovasa segítségeinek hatására rugószerűen "megnyújtható" vagy "összetolható", emiatt mozgása "ruganyos".

Sebesség,gyorsaság ( Speed )

Arra utal, a ló milyen gyorsan halad előre ( km/h ). A gyorsaság fokozódhat az ugrások hosszának megnyúlásával vagy a tempó fokozásával, vagy mind kettővel. A fokozott tempó nem szükségszerűen jelent fokozott sebességet. Nem tévesztendő össze a lendülettel.

Segítség után ( Late, After Aids )

Az adott feladat segítség utáni végrehajtása. A kifejezést leggyakrabban az ugrásváltásoknál és az átmeneteknél alkalmazzuk.

Segítségek elfogadása ( On the Aids, 
Acceptance of the Aids )

A ló alkalmazkodik, nem vonja ki magát, nem tér ki lovasa segítségei alól, nem mutat ellenszegülést, nem tiltakozik. Ellenszegülés nélküli együttműködő készség a biztos támaszkodás fenntartására való hajlandósággal és a lovas segítségeinek használatával és/ vagy a lovas súlyának elhelyezésével szemben mutatott tolerancia.

Siet, szalad, ütem fölött, gyors, rohan ( Hurried,
Hasty, Quick, Rushed, Rapid )

Mindegyik kifejezés a tempó túlzott gyorsaságára utal.

Sodródik ( Drifting )

A ló nincs a lovas helyes segítségein, a hajlítás nem korrekt, a külső csizma nem tart meg kellőképpen, így a farával kitér a relatív egyenesre állítottságból, a ló kivonja magát a lovas segítségei alól.

Szabad lépés ( Free Walk )

Megmutatja az elengedettséget. A lónak teljes szabadsága van, hogy leengedje, és előre lefelé kinyújtsa a fejét és a nyakát. Mind a ló lépéseinek hossza, mind a keret maximálisan megnyúlik. A szabad lépésnek két formája lehetséges. Hosszú száron: fennmarad a kapcsolat. Szárkapcsolat nélkül ( odadobott száron ): a szár meghajlik, a ló szája és a lovas keze között nincs kapcsolat.

Szabadság ( Freedom, Mobility )

1. Mobility: a vállak és az elülső rész könnyedsége és mozgékonysága, amit a hátulsó lábak fokozott teherviselése tesz lehetővé.
2. Freedom: az elülső és a hátulsó végtagok ízületeinek mozgathatósága, az általuk behatárolt mozgás terjedelmének nagysága.

Szár ellen (Against the Bit)

A ló száját merev vagy nem engedő nyakkal, tarkóval, állkapoccsal a zabla ellen feszíti.

Szár fölött (Above the Bit)

A ló fejének pozíciója, mellyel kitér a támaszkodás elől azáltal, hogy orrát előre és felfelé emeli.

Száronlét (On the Bit)

A lovas befolyásának beteljesedése. A ló átengedően és nyugodtan elfogadja a kapcsolatot, nyaka rugalmas, a kívánt mértékben megnyúlik, keresi a támaszkodást, hosszanti irányban rugalmas, kitölti a lovas által felkínált keretet.

Szár mögött, segítségek mögött, csizma mögött (Behind the Bit,
Behind the Aids, Behind the Leg)

A ló oly módon vonja ki lovasa segítségei alól, hogy visszatart, vagy szár mögé bújik megszüntetve igy a kapcsolatot, elkerüli, hogy előrelépjen a szárhoz. Ilyenkor a ló gyakran vonal mögött is van, de nem szükségszerűen.

Sziluett (Outline, Silhouette)

A ló profilja vagy kontúrja, amely megmutatja a ló önhordását és tartását.

Szűk keret (Short neck, Short Frame)

A ló orrvonala képzeletbeli függőleges egyenes mögé kerül a tarkó és / vagy a nyak izületének túlzott hosszanti hajlítása következtében.

Tarkó (Poll)
A ló csontvázának a legmagasabb pontja, a nyakszirt teteje. A díjlovaglásban használt, "rugalmas tarkó" kifejezés a közvetjenül a tarkó mögött elhelyezkedő izület hosszanti vagy oldalirányú rugalmasságára utal.

Tartás (Carriage)

A ló testtartása, legkönnyebben a ló profilja vagy kontúrja által értékelhető.

Támaszkodás (Contact)

A szárak rugalmas kapcsolatot adnak a ló szája és a lovas keze között oly módon, hogy a lovas könyökétől a ló szájáig töretlen egyenes vonalat  - és nem ívet - alkotnak. A korrekt és könnyed támaszkodás meghatározója a ló és alovas közötti kapcsolat rugalmassága.

Tisztaság (Purity, Clarity)

  1. (Puruty) A patadobbanások kifejezett megkülönböztethetősége egy adott iramban vagy jármódban.
  2. (Clarity) A patadobbanások rendjánek pontossága egy jármódban.
Tol, tologat (Pushing Out)
A hátulsó lábak kifejezetten a ló súlypontja mögött tevékenykednek, inkább hátulról tolva, mint hordva a súlyt. Hiányzik az önhordás.

Több célt (More Purpose, More Marching)

A lépéssel kapcsolatosan használjuk, amikor határozottabb, céltudatosabb, aktívabb előremenést kívánunk meg a lótól.

Túlfordul (Over - turned)

Félpiruettnél több mint 180 fokot fordul, vagy teljes piruettnél 360 foknál többet.

Túlzott hajlítás (Overbent)

A nyaknak a testhez képest történő tulzott oldalirányú elmozdulása, amely bekövetkezhet magában a nyakban, vagy a nyak kiindulási pontjánál. Az oldalirányú hajlítás egyenetlenségét eredményezi.

Ugrás, vágtaugrás (Stride)

A ló lábai mozgásának ismétlődő folyamata. Egy ugrás akkor ér véget, amikor a ló lábai ujra elérik a kiindulási pozíciót. Egy vágtaugrás például magában foglal egy ütemet (egyik elülső láb érinti a talajt), még egy ütemet (az ellentétes átlós lábpár talajra érkezését) és egy pillanat lebegőfázist. Az ugrások  fokozása arra utal, hogy mennyire tértnyerő az ugrás egy teljes szakaszban.

Ültetettség (Sitting)

A jól felépített, rendszeres, folyamatos képzés által a ló fokozottan képes a súlty a hátuljára venni, ezáltal szabadabbá válik az elülső rész.

Ütem (Beat, Rhythm)
  1. Beat : a patadobbanások egyenletessége egy jármódban. Egy pata vagy egy pár pata egyszerre érinti a talajt. A lépés négy -, az ügetés kettő -, a vágta háromütemű jármód.
  2. Beat : a zenés kűrben az ütemet gyakran használják a patadobbanások KIHANGSÚLYOZÁSÁRA. Ezésr a zenei összefüggések figyelembevételével a vágtának egy, az ügetésnek és a lépésnek kettő hangsúlyozott üteme van.
  3. Rhythm : a patadobbanások jellemző sorozata és fázisa egy adott iramban. A díjlovaglás céljára az egyetlen korrekt ütem a tiszta lépés, a tiszta ügetés és a tiszta vágta (nem passz, poroszka,tölt stb.). Nem keverendő össze az irammal vagy a kádenciával.
Ütemhibás (Irregular, Impure, 
Unlevel, Unever)

Nem tiszta vagy egyenetlen. Az ütemhibák lehetnek pillanatnyiak, tartósak, vagy szisztematikusan jelentkezők (pl. minden jobb kézen lovagoltfordulatban). Adódhat egészségügyi problémából (pl. a láb, a hát vagy a száj fájdalmával) vagy lehet független tőle. Az össz benyomás pontszámaiban a jármódok ütemessége csak a tisztaságot és az egészségességet jelöli, de nem tartozik ide a tempó bizonytalansága.

Vállára esik, elmegy a külső vállán (Falling In, Falling On Inside 
Schoulder, Falling Out, Falling Over Outside Schoulder)

A vállak oldalirányú eltérése, amit az egyensúly elvesztése vagy segítségek alól való kitérés okoz.

Veszélyes lépés (Dangerous walk)

Nem tiszta 4 ütemű lépés, kétütemű tendencia.

Visszafelé lovaglás (Riding Backwards)

A lovas hibásan nem a hátulsó lábak tevákenységéből eredő lendület és az aktivitás által hozza létre a támaszkodást, hanem visszafelé ható kézzel, kényszeríti, összehúzza a lovat. Ezáltal korlátozza a ló természetes mozgását, meggátolja az elengedettséget és az átengedőséget.

Vonal mögött (Behind the vertical, 
Overflexed)

Inkorrekt támaszkodás, a ló homlokvonala a függőleges mögé kerül. NEM ugyanaz, mint a "szár mögött", mivel a vonal mögött menő ló száron van!

Zárt állj (Closed Halt)

A ló testtartása álljban, melyben biztos egyensúlyban van, a hátulsó lábak elégségesen a test alatt vannak, így a ló és a lovas súlya nagyjából egyenletesen oszlik el a négy lábon. Az elülsőés hátulsó lábak párhuzamosan helyezkednek el.